PEC Zwolle, clubmagazine - eerste seizoenshelft, seizoen 2020-2021

Het idee ontstond tijdens de eerste coronagolf. Van Wermeskerken bevond zich, net als de rest van de selectie, een lange periode thuis. Toch wilde hij niet stilzitten. Van het één, kwam het ander en zo ontstond de gedachte om een eigen sushishop te beginnen. ,,Het idee was er, het doel stond vast, maar toen moest het allemaal nog gerealiseerd worden. De eerste maanden heb ik samen met een collega, waarmee ik het project ben aangegaan, echt als start- up gebruikt. Naast het trainen, wat in aangepaste vorm plaatsvond, was ik bezig met het bedachte project. Zo had ik het, ondanks de periode thuis, altijd druk.” Naast het verspreiden van de Japanse keuken en cultuur zit er nog een mooie gedachte achter het project. Of zoals Van Wermeskerken het zelf omschrijft: ,,de club helpt altijd de speler, maar eigenlijk hoor je nooit dat een speler de club helpt”. Iets waar de rechtsback graag verandering in wil brengen. Zo levert het ‘sushi project’ ook nog een bijdrage aan PEC Zwolle. ,,De afgelopen periode was voor iedereen moeilijk. Zo ook voor PEC, waar voornamelijk in financieel opzicht moest worden ingeleverd. Daarom wil ik, mocht het project winstgevend worden, de club graag ondersteunen.” De Japanse keuken is nog niet genoeg ontdekt in Nederland, zo stelt Van Wermeskerken. ,,De meeste mensen kennen alleen sushi als Japans gerecht.” Dat is ook terug te zien aan de steden in Nederland. Elke stad heeft namelijk wel een plek waar sushi gehaald kan worden. Ook in Zwolle zijn meerdere van dit soort shops te vinden. ,,Mensen houden van sushi. Dat is wel te concluderen aan de locaties, waar zij het kunnen eten. Toch blijft de populariteit van het Japanse eten, vergeleken met andere landen, uit. De meeste Nederlanders proberen alleen sushi en laten het daar bij. Dat zou ik in mijn sushi takeaway graag anders zien. De bedoeling is dat ik de mensen andere gerechten laat proberen, zien, proeven en ervaren.” Wat die andere gerechten gaan worden is alleen nog niet helemaal zeker. ,,Daar zijn we nog steeds over aan het overleggen,” klinkt het lachend. Tot nu toe ontvangt Van Wermeskerken veel positieve reacties. Zo ook van zijn teamgenoten. ,,Destijds had ik het voor het weekend aan één teamgenoot verteld. Vervolgens kwam ik na het weekend op de club en wist iedereen het. Het ging dus echt als een lopend vuurtje door de selectie. Iedereen was er heel enthousiast over en veel van de andere spelers vroegen al ,,Can I order?”, dat deed mij goed.” Alleen binnen de selectie al interesse genoeg dus. Vandaar dat de toekomstig sushi takeaway-houder ook ambitieus naar de toekomst durft te kijken. ,,Eerst zal geprobeerd worden om de takeaway in Zwolle goed te laten lopen. Toch liggen er al genoeg plannen klaar voor uitbreiding naar andere steden. Mijn doel, het verspreiden van de Japanse keuken en cultuur in Nederland, zou daardoor werkelijkheid kunnen worden.” Een exacte Zwolse locatie voor de takeaway is nog niet vastgesteld. Toch wordt er gehoopt dat de takeaway zo snel mogelijk open kan gaan. ,,Iedereen is dan van harte welkom bij de opening.” Na laatstgenoemde gezegd te hebben kijkt Van Wermeskerken even bedenkelijk. Met een lach en knipoog verbetert hij vervolgens zichzelf. ,,Uiteraard wel allemaal ‘coronaproof’.” De Japanse keuken en cultuur verspreiden in Nederland. Een gedachte die niet snel achter een voetballer gezocht wordt. Toch is het een doel en droom van Sai van Wermeskerken. De rechtsachter, die aan zijn tweede seizoen bij PEC Zwolle is begonnen, geeft dit plan vorm met een sushi takeaway in de Zwolse binnenstad. SUSHI VAN SAI Tekst Ruben de Velde 29 PEC Zwolle - Clubmagazine • 2020-2021 INTERVIEW Foto: Henry Dijkman

RkJQdWJsaXNoZXIy ODM1NjU=